Снимка trafficnews.bgАдвокат Михаил Екимджиев смята, че в случая със задържането на

...
Снимка trafficnews.bgАдвокат Михаил Екимджиев смята, че в случая със задържането на
Коментари Харесай

Адвокат Екимджиев: Прокуратурата е действала механично при задържането на доктора

Снимка trafficnews.bg

Адвокат Михаил Екимджиев счита, че в тази ситуация със задържането на лекар Иван Димитров за убийството на проникналия в дома му Жоро Плъха, прокуратурата е работила механично.

Основанията за 72-часово задържане са чисто официални, защото и българската конституция чл.17.ал 1 от Наказателно-процесуален кодекс застигат правилото, че задържането преди изправянето на обвиненото лице пред съд не може да продължава повече от 24 часа, сподели Екимджиев в полемика по Българска национална телевизия.

Има две правила - чл 17. ал 2 и чл.46 от Наказателно-процесуален кодекс,които споделят, че при нужда прокуратурата може да задържи едно лице до 72 ч. Това значи, в случай че има заплаха това лице да се укрие или да извърши друго закононарушение. Едно лице с чисто правосъдно минало като доктор Димитров със семейство, положителни приходи, може просто да получи една призовка и когато е належащо, да се яви пред пловдивския съд, с цел да се прегледа неговата мярка за неотклонение.

Това задържане включва съмнение, че има заплаха той да се укрие и да не се яви пред съда, само че това съмнение би трябвало да е обосновано от самата прокуратура с съответни обстоятелства и доказателства. За страдание това не се прави, работи с е механично, макар че член 46 имплементира чл.5. ал.3 от Конвенцията за правата на индивида, която допуска подобен вид задържане изправянето на обвинения под съд единствено, когато има заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение. Българската прокуратура работи механично и най-малко в 3 случая Европейският съд по права на индивида е осъдил страна за подобен вид официално задържане в продължение на 3, от време на време 4 денонощия, сподели още юрист Екимджиев.

За следващ път в страната се случва нещо такова - един човек, който е съден неведнъж, излежавал е своите присъди за обири, очевидно законът не е съумял да го превъзпита и той се озовава в дома на едно българско семейство с желание да ограби това семейство, което се е случило и различен път, сподели пловдивският народен представител Александър Сиди. Нека оставим правоохранителните органи да си свършат работата и да забележим дали в действителност приказваме за неизбежна защита. По всички обстоятелства досега излиза, че е тъкмо по този начин. За нас е погрешно задържането на доктор Димитров, тъй като по никакъв метод той не би могъл да се укрие или да попречи на следствието, тъй като се усеща почтен като човек, който е направил противообществена демонстрация в границите на неизбежната защита, разказана в закона, сподели още депутатът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР